top of page

75 karantino pamokos. Kaip technologijų inovatorius transformuoja meną.

Kyla klausimas, kuo JAV ekonomika, pandemija, technologijos ir menas susiję bei svarbu gyvenant Lietuvoje?

pav. Jay Samit autoriniai darbai


75 dienos - tiek laiko tęsiasi visuotinis karantinas Jungtinėse Amerikos valstijose (JAV) po paskelbtos Covid-19 pandemijos:

  • Washington Post rašo, kad JAV Korona aukų skaičius pasiekė beveik 100 tūkst., o daugybė žmonių vis dar užsidarę namuose.

  • Bedarbių skaičius viršija 36 mln. gyventojų ir muša visus rekordus, įskaitant Didžiają 19291933 m. ekonominę depresiją.

  • FED (the Federal Reserve Bank) vėl pilnu pajėgumu įjungė pinigų spausdinimo mašiną - kiekybinį lengvinimą, kai į rinkas įlieja papildomo kapitalo ekonomikos lėtėjimui sustabdyti ir susijusioms problemoms spręsti. Ekonomistai skaičiuoja, kad iki 2020 m. pabaigos į rinkas FED iš viso išleis apie 10 trln. JAV dolerių, tikėdamiesi sumažinti defliaciją.

  • Neįtikėtinai iš pradžių skambėjo statistika, kad JAV per Didžiają 19291933 m. ekonominę depresiją nedarbo lygiui perkopti 20 proc. ribą reikėjo virš dviejų metų, tuo tarpu 2020 m. situacija kurkas prastesnė nei buvusi prieš beveik šimtmetį, nes 20 proc. nedarbo lygį pasiekti nuo rekordiškai mažo apie 3.8 proc. lygio pakako vos 9 savaičių.

20 proc. nedarbingumas per 2 metus per Didžiają 19291933 m. ekonominę depresiją vs. per 9 savaites 2020 metais.
  • Ekonomistai vertina, kad JAV bent 20 proc. dėl Covid-19 karantino per pastaruosius du mėnesius uždarytų smulkių verslų taip ir nebeatvers durų pirkėjams. Tai reiškia, kad virš 7 mln. darbo per šį pavasarį netekusių žmonių neturės kur grįžti dirbti karantinui pasibaigus. Gąsdina tai, kas vyksta didžiausioje pasaulio ekonomikoje.

  • Vienas super sėkmingas entrepreneris, profesorius ir novatorius iš Kalifornijos Jay Samit, kuris vis dar yra izoliuotas savo namuose dėl objektyvių priežačių - būdamas 59 metų patenka į amžiaus rizikos grupę ir, juolab, didelę dalį gyvenimo serga astma - taigi yra #1 taikinys Korona virusui, sugebėjo šią padėtį išnaudoti transformuodamas save. Vėl, kaip tai daro visą gyvenimą. Technologijų inovatorius dekonstravo dar vieną sritį, kuri tiesiogiai niekuo nesusijusi su verslu ar technologojimos - meną.

Kyla klausimas, kuo JAV ekonomika, pandemija, technologijos ir menas susiję bei svarbu gyvenant Lietuvoje? Trys esminiai dalykai, kurie svarbūs kiekvienam:


1. Jay Samit gyvena tuo, ką rašo savo pasauliniu bestseleriu tapusioje knygoje Dekonstruok save - kiekvieną dieną įgyvendina savo propoguojamas vertybes - atkaklumą, nuoseklumą, pozityvų požiūrį ir sunkumus paverčia galimybėmis.


Jay Samit visą gyvenimą sugebėjo surasti galimybių klestėti, panaudoti tuo metu esamas naujausias technologijas ir, atsižvelgiant į žmonių poreikius bei skaudžiausias problemas, iššūkius paversti sėkmingais milijardų vertais verslais ir produktais. Įdomu, kaip turėtų jaustis 75 dienas namuose užsidaręs žmogus, kuris prieš karantiną metai iš metų didžiąją dalį savo laiko keliaudavo verslo reikalais arba skaitydavo pranešimus JAV, Europoje, Azijoje ir Australijoje rengiamose konferencijose. Nedrįstu spekuliuoti, bet, akivaizdu, Jay sugebėjo šį laiką išnaudoti kūrybingai ir atlikti dar vieną įspūdingą darbą - sukurti meno kolekciją iš nuosekliai kiekvieną karantino dieną nutapytų savo paveikslų. Šiai dienai Jay turi nutapęs 75 nuostabius paveikslus, kuriuos sieja vienas dalykas - karantine gyvenančių žmonių kasdienybės ir išgyvenimo klausimai.


Kai kiti galvoja, ką reikės veikti po karantino, kokia kryptimi keliaus ekonomika, kas vyks darbo rinkoje ir kaip keisis vartotojų įpročiai, Jay paveikslais jau domisi meno žiniasklaida ir kolekcionieriai, Portray Magazine galima rasti keleto dienų senumo Jay interviu.

2. JAV ekonomika buvo ir vis dar yra pagrindinis Pasaulio ekonomijos variklis, kurio sulėtėjimas turi tiesioginę įtaką likusiai Pasaulio ekonomikai, kurios dalis yra Lietuva.


Būtų naivoka tikėtis, kad Lietuvoje sušvelninus karantino sąlygas ir įgyvendinus Vyriausybės Covid-19 pasekmėms mažinti skirtas programas, laukia "V" formos ekonomikos atsigavimas (ekonomika kaip greitai nukrito, taip pat greitai atsigaus). Pats FED vadovas viešai užsiminė, kad "V" formos atsigavimas JAV mažai tikėtinas. Kalbant iš Lietuvos perspektyvos, Lietuvos ekonomika yra globalios ekonomikos maža dalelė, kuri priversta sugerti globalios ekonomikos pasekmes, tai parodė tiek 2008 m. finansų krizė, tiek 2000 m. dot com burbulas.


3. Kūrybiškumas (ne)prieinamas kiekvienam. Gera žinia - kūrybiškumas nėra įgimtas. Taip, kai kurie atsineša į šį pasaulį genų rinkinį, kuris jiems suteikia pranašumo kūrybos prasme prieš kitus. Tačiau, ne ką mažiau kūrybiškumo ugdymui įtakos turi epigenetiniai veiksniai - mus supanti aplinka, požiūris, vertybės, mityba ir gyvenimo būdas, kt. Mano nuomone, kūribiškumas - tai dinaminė savybė, kuri kinta priklausomai nuo proceso. Kaip raumuo - kuo daugiau treniruojamas, tuo jis stipresnis, ištvermingesnis, greitesnis. Taip ir kūrybiškumas - kuo labiau skatinimas ir nuosekliai praktikuojamas, vystosi ir stiprėja, leidžia pažvelgti "out of the box" į sudėtingas ir neįprastas situacijas.


Tu pats atsakingas už savo kūrybiškumą ir gali būti išskirtinai kūrybingas, jei tik to sieksi!



pav. Jay Samit autoriniai darbai


Jay Samit Covid-19 karantino metu nutapytus paveikslus galima rasti Jay Facebook paskyroje, kur jis kiekvieną dieną pubikuoja po vieną paveikslą ir trumpai apibūdina jo esmę.



21 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page